22 de gener del 2008

PETITA INTRODUCCIÓ A LA DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA

El politòleg Joan Almacellas fa a continuació una introducció a la democràcia participativa. Des del que s’entén per aquest concepte fins a les seves aplicacions més enllà de la democràcia desenvolupada actualment, així com avantatges o possibles inconvenients que podem trobar en el seu desplegament.


Democràcia és un sistema de govern que prové de la civilització grega i etimològicament significa donar el poder al poble. Era l’antítesi a la tirania, sistema pel qual una sola persona decidia sobre la resta sense haver de passar comptes.
La Democràcia ha anat evolucionant i ha anat incorporant principis que avui en dia ens semblen que en són inherents com el de sufragi universal, llibertat d’expressió, d’associacionisme, tenir dret a un judici just,... Sí, la democràcia va lligada als drets humans, per això afirmem quan algú actua d’una manera que ens sembla incorrecta, que no és un demòcrata.


Però la Democràcia en si no és un sistema que ha arribat a la seva plenitud, és un sistema que va evolucionant en el temps. Avui en dia hi ha gent que diu que la democràcia està en descrèdit i que la gent passa de la política,... però com bé deia Fuster, la política o la fas o te la fan. Adduint aquesta frase, d’altres aposten per una revalorització de la Democràcia, amb quotes més grans d’aquesta. Es el que s’anomena l’aposta per la Democràcia Participativa.

Una Democràcia participativa és aquella en la que la ciutadania té més mecanismes per dir-hi la seva, a banda del tradicional vot quan hi ha una contesa electoral, i és possiblement la democràcia que el dia de demà la gent assumirà com a normal.


Llegeix tot l'article

12 comentaris:

Anònim ha dit...

En base al text hi ha unes quantes preguntes que podríem mirar de debatre:

1-Obriries la possibilitat de que es pogués votar sobre si cal o no la pena de mort? O hi hauria alguns
temes que no s’haurien de tocar? En cas que creguessis que no s’haurien de tocar, com
convenceries a un centralista que el dret d’autodeterminació sí que s’ha de poder tocar?

2-Com solucionaries la manca de cultura política democràtica participativa?

3-Ets el/la President de la Generalitat i hi ha un greu problema de saturació dels actuals abocadors de residus i se n’han de construir de nous. Com decidiries mitjançant l’ús de la democràcia
participativa on posar un abocador de residus orgànics i no haver de dimitir en l’intent?

folguereta ha dit...

Ostres Joan, un gran text.

Però per que fem una democràcia participativa (ILP), si desprès els nostres polítics poden passar del text per complet?

El desencís de la política i per tant de la democràcia participativa, passa moltes voltes per la corrupció del poder, com podem entendre que algú pugui esta cobrant 7.000 euros al més dels nostres diners?

Jo el que faria és obligar a la població a exercir el seu dret vot(indirectament, com ho fan els italians/nes), i per descomptat aplicar les llistes obertes.

Crec que tots aquells debats en que la població pugues dir la seua, serien dignes de la participació de la població, essent aquest el màxim membre d'expressió sense que el debat hagués de tornar al parlament

Salut

Anònim ha dit...

Estic d'acord en que l'obligatorietat del dret de vot podria ser una bona manera perquè tothom s'hi involucrés.

Ara bé per lo de l'ILP pensa que els del Paco Caja van recollir signatures en contra del català o el PP per l'estatut i no pas a favor dels catalans/es... El Parlament és un mirall de la ideologia de la societat i per tant trobo bé que tingui la potestat de dir-hi la seva per evitar casos com el que he comentat.

Ara bé pq realment sigui un mirall de debó i no pas un mirall distorsionat, hauríem d'implantar mesures com les que proposes de vot obligatori.

Anònim ha dit...

Estic molt d'acord amb en Joan quan diu que és molt necessària una cultura política participativa per tal que hi hagi una bona democràcia participativa, així com que cada individu tingui un criteri polític.

Personalment crec que la cultura democràtica hauria de ser fomentada en el mateix sistema educatiu. Ignoro el contingut d'aquesta nova assignatura anomenada “Educació per la ciutadania” però valoro molt positivament que es doni aquest nou enfocament didàctic als instituts. Per la meva experiència, els únics debats de política que havia tingut durant la meva època escolar havien estat a filosofia.

Cal entendre que estem en un estat on fa 30 i escaig anys no hi havia llibertat d'expressió i encara avui es noten els estralls que, sobretot en l'àmbit associatiu i polític, va fer la cultura de la por imposada per la dictadura franquista. Es per això que cal un esforç especial per tal de reimplantar la cultura democràtica.

Discrepo però en l'obligatorietat del vot, ja que ho considero un incentiu negatiu que encara perjudicaria més la imatge de la política. Jo proposaria incentivar en positiu a la gent per anar a votar, aplicant mesures que afavorissin una major representativitat i amb les quals la gent es sentís més participa dins del sistema polític.

Evidentment, les mesures haurien d'anar en contra del bipartidisme que es dona actualment en moltes democràcies i a favor d'una major pluralitat dels partits amb representació.

Anònim ha dit...

Bon article.

Jo tinc rampells dictatorials, i si manés de seguida s'acabarien les tonteries.

Seria la dictadura més estupenda mai haguda.

Anònim ha dit...

Pel que fa a incentius per anar a votar, al Principat d'Andorra històricament donaven (i ara crec que simbòlicament ho continuen fent)una pesseta per anar a votar per tal de sufragar les despeses del desplaçament.

L'incentiu econòmic podria ser una manera de fomentar el vot, ni que sigui pq els catalans tenim fama de mirar la butxaca.

folguereta ha dit...

Quan parlava de l'obligatorietat del vot, ho deia en un sentit d'obligació passiva.

Que passaria si la gent que no anés a votar no pugés mai exercir de funcionari, o sigui que no podria treballar a funció pública?

Que passaria si és pugues votar durant tot el cap de setmana, o durant tota la setmana?

Crec que hi ha tot una diversitat de crear petites condicions per tal de que la gent s'hagués de pensar si va o no a votar.

Lo de pagar ho trobo bastant absurd!!

Anònim ha dit...

Amiga Mireia, en Zapatero s'ha avançat a la teva idea prometent 400€ a qui el voti.
Això vol dir que l'incentiu econòmic té un poder realment gran.

Anònim ha dit...

O senzillament que també es pogués votar des de casa mitjançant l'ús d'internet i la signatura digital de cadascú!

folguereta ha dit...

Crec que el vot a de presencial, desconfio per complent d'internet...

A internet no hi ha res segur, de moment, no crec que s'hi pugui confirar en la xarxa...

Salut

Anònim ha dit...

Temps al temps. Fa uns anys ningú comprava per internet i ara és bastant habitual. Per què no explotar les potencialitats d'internet per aprofundir en la democràcia?

Anònim ha dit...

Per començar a aprofundir realment en la democràcia, s'haurien de fer complir més severament les lleis que els mateixos polítics aproven?
Això comportaria per exemple que tornessin tots els papers de salamanca d'una vegada, però alhora acceleraria el procés d'il·legalització dels partits de l'esquerra abertzale... Jo penso simplement que amb espanya no hi ha res a fer, intentar aprofundir en la democràcia espanyola és com intentar extreure perfum de dins un cul cagat. IMPOSSIBLE